torstai 5. lokakuuta 2017

Kirjeiden kirjoittaminen - tapa välittää tietoa

Onko taempana istuvalla daamilla kädessään kirje vai muodikas aikakauslehti?
Petit Courrier des Dames 1843.

Parahin kreivi Lindswärd,
koska Te niin kovasydämisesti aiotte pakottaa minut naimisiin kanssanne ja koska minulla ei holhouksenalaisena naisena ole asiassa pahemmin sananvaltaa, olen päättänyt karata. Pyydän Teitä olemaan huolehtimatta minusta, etsin toimen ja ansaitsen elantoni kätteni työllä. 

Kunnioittavasti,
Desideria J. Sparw*

Näin dramaattisesti Holhokin aavistuksen omapäinen sankaritar antaa tiedoksi tunteensa holhoojalleen, kreivi Lindswärdille, miehen epäonnistuneesti kosittua neitoa. Kirjeitä käytettiin 1800-luvun alussa kuitenkin myös tavanomaisempien viestien välittämiseen. Koska puhelinta tai lennätintä ei ollut, oli kokoontaitettu ja sinetillä suljettu paperiarkki pääasiallinen etäkommunikaation muoto.

Postilaitoksen historia alkaa Suomen osalta vuodesta 1638, jolloin postitoiminta aloitettiin kenraalikuvernööri Per Brahen määräyksestä. Taustalla oli kuningatar Kristinan (1626-1689) antama, koko Ruotsin valtakuntaa koskeva asetus postin kuljettamisesta ja postikonttorien perustamisesta. Posteljoonin tuli alkuaikoina määräysten mukaan kulkea noin peninkulma tunnissa ja vartissa hyvää tietä pitkin, mutta tosiasiassa kaksi tuntia oli realistisempi aika.

*Holhokki, s. 417