torstai 25. kesäkuuta 2015

Orangeriat eli kasvihuoneet - arvokas lisä tyylikkäälle kartanolle tai linnalle

Gunnebon linnan orangerian piirros.
Rakennus valmistui noin vuonna 1796. 
"Olisiko kauhean väärin mennä sisälle orangeriaan ilman miespuolista saattajaa? Seurapiireissä liikkuvia nuoria neitoja kehotettiin olemaan tekemättä yksinäisiä kävelyitä, mutta oikeastaan se oli aika naurettava sääntö sisätiloisssa oleskeltaessa. Desideria puri huultaan, nosti varovasti toisen silkkikenkänsä kynnyksen yli ja hihitti itsekseen sipsuttaessaan rohkeasti kivettyä käytävää pitkin. Mitkä vaarat voisivat vaania rehevien appelsiini-, pomeranssi ja sitruunapuiden siimeksessä? ... "

Näin rohkeasti Holhokin sankaritar neiti Desideria Sparw päättää tehdä omatoimisen kävelyretken kreivi Lindswärdin linnan orangeriassa. Hän kuitenkin kohtaa kasvihuoneessa jotain, mikä saa hänet epäilemään menettelynsä viisautta... Kustavilaisella ajalla (1772-1809) orangeriat olivat suosittu lisä kartanon tai linnan yhteyteen. Niissä kasvatettiin muun muassa eksoottisia hedelmiä, mausteita ja kukkia isäntäväen tarpeisiin. Kasvihuoneet oli varustettu suurin ikkunoin ja niitä lämmitettiin talvisaikaan kaakeliuuneilla.

Yllä näkyvissä kuvassa on Gunnebon linnan orangeria, jonka Göteborgin kaupunginarkkitehti Carl Wilhelm Carlberg suunnitteli 1780-luvulla. Itse linnaa ja kasvihuonetta rakennettiin samanaikaisesti, linnasta tuli kauppais John Hallin perheen ylellinen kesäasunto. Orangeria valmistui hiukan ennen linnan vuonna 1796 tapahtunutta vihkimistä ja oli tuolloin täynnä eksoottisia kasveja. Vielä vuonna 1809 siellä hoivattiin yhteensä 440 kasvia, joiden joukossa oli muun muassa pomeranssia, oliiveja ja ananasta. Sittemmin kasvihuone rapistui ja purettiin. Sitä uudelleenrakennetaan parhaillaan. Rakennustöiden etenemistä voi seurata Gunnebon linnan internetsivuilla.