maanantai 22. kesäkuuta 2015

Eleganttia pukeutumista - asu tilaisuuden mukaan

Tyylikäs nuori neito keväisessä kävelypuvussa.
Muotikuva englantilaisesta Ackermann's Repository-lehdestä toukokuussa 1820.
Pukeutumistavat 1700- ja 1800-lukujen taitteessa poikkesivat melko lailla nykyisestä. Asua vaihdettiin säätyläistön parissa päivän kuluessa useasti ja markkinoiden uusi tulokas - naistenlehdet - julkaisi tyylikkäitä muotikuvia uusimmasta muodista. Useimmiten kuvissa esiteltiin naisten muotia, mutta aikakaudelta on säilynyt myös herrojen asuja esitteleviä muotikuvia. Koska tekijänoikeussuojaa koskevaa lainsäädäntöä ei Euroopassa juurikaan ollut, lainasivat lehdet kuvia toisiltaan. Ruotsissa muotikuvia julkaisi esimerkiksi Konst och nyhetsmagasin: för medborgare af alla klasser (Tukholma: 1818-1823).

Yllä näkyvä kuva on englantilaisesta Ackermann's Repository-nimisestä julkaisusta ja esittelee keväistä kävelypukumuotia. Usein kuviin oli liitetty selostus kuvatun asun materiaaleista ja valmistuksesta kuten vaikkapa saman lehden vuoden 1820 tammikuun numerossa, jossa kerrotaan muodikkaan iltapuvun koristelusta: "... hame on reunustettu elegantisti valkealla satiinilla ja helmillä somistelluin pitsiverhoiluin, jotka siellä täällä solmiutuvat tähdenmuotoisiksi huipuiksi [...] Asun koristelu on samalla kertaa sekä keveä, tyylikäs että uudenlainen."

Nuoren neidon asuvalikoimaan kuului ainakin keveitä, vaaleita aamupukuja; käytännölisen värisiä, tukevammasta kankaasta valmistettuja kävely- tai vaunuajelupukuja; päivällispukuja sekä iltapukuja. Ei siis ihme, että Holhokin sankarittaren suojelijatar, hyväsydäminen leskirouva Malmén, tahtoo Tukholmaan matkustamisen yhteydessä teetättää neidolle huvittelusesonkia varten aivan uuden garderobin!