sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Turun Sanomat: "Kirjailija Sara Medberg haluaa tehdä näkyväksi suomalaista naishistoriaa"

Oli mukavaa olla Turun Sanomien haastateltavana! Keskustelimme Jane Austenista, uudesta romaanistani Kamarineitsyestä (Otava 2020) ja Turun seudun menneisyydestä. Seuraavassa sitaatteja jutusta:  

-Austen -- on minulle myös esimerkki siitä, ettei pidä antaa periksi ja luopua omista unelmistaan. Austenin elinaikaan oli todella rohkeaa, että säätyläisnainen kirjoitti kirjoja, koska se oli askel julkisuuteen joka tuohon aikaan oli miesten aluetta.
Kaksi kirjailijaa, aikaeroa yli 200 vuotta. Kohtaaminen olisi kiinnostava!
Vasemmalla mukailtu muotokuva Jane Austenista, oikealla allekirjoittanut.
Keskeisen taustamateriaalin muodostaa myös Medbergin oma väitöskirjatutkimus, jossa hän käsittelee uudistuvaa naisihannetta ja tyttöjen kasvatusta 1700-luvulla. Tutkimuksen pääaineistona ovat nuorten naisten käytösoppaat, joka oli 1700-luvulla syntynyt kirjallisuudenlaji.

-Niitä ei pidä sekoittaa porvaristolle suunnattuihin etikettioppaisiin, jotka alkoivat ilmestyä vasta 1800-luvulla, Medberg huomauttaa.

1700-luvulla ylhäissyntyiset neidot eivät välttämättä osanneet esimerkiksi kirjoittaa kunnolla.

-Aatelistolle suunnatut nuorten naisten käytösoppaat syntyivät korjaamaan tilannetta, jossa tytöt olivat koulutuksellisesti marginaaliryhmä. -- Oppaissa suositeltiin, että tyttöjen pitäisi saada kunnollinen teoreettinen koulutus, heidän tulisi opiskella muun muassa vieraita kieliä, taidetta ja historiaa. Oppaissa annettiin myös konkreettisia neuvoja, kuinka suhtautua ystävyyteen ja hyveellisyyteen, kosijoihin, avioliittoon ja lastenkasvatukseen. Neuvoja on annettu myös rakastajien, rakastajattarien sekä uskottomien aviomiesten suhteen.

-Tarjolla oli myös meikkausvinkkejä - joskin kauneuspilkkuja useimmat kirjoittajat paheksuivat syvästi. Yksikin kirjoittaja kutsui niitä "pimeyden täpliksi".

Brinkhallin kartano Turun Kakskerran saarella. Päärakennus on 1790-luvulta,
suunnittelijana toimi professori Gabriel von Bonsdorff (1762-1831).


Kamarineitsyt aloittaa romaanisarjan, jonka toinenkin osa on jo pitkällä.

-Kirjasarjan osien määrää ei ole kiveen hakattu, mutta ajatuksena on, että sarjan kussakin osassa yksi Austenin romaani kulkisi tarinan rinnalla. Seuraavassa osassa rinnalla kulkee Järki ja tunteet.

-Monilla ihmisillä on käsitys siitä, millaista oli "Jane Austenin aika", moni on nähnyt esimerkiksi jonkun elokuvan. Tätä aikakautta Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ole paljoakaan käsitelty kaunokirjallisuudessa. Millaista oli suomalaisten neitojen elämä tai millainen oli suomalainen herra Darcy?

Medberg onkin halunnut siirtää pukudraamojen puitteet Suomeen. Tarinan tapahtumat tiivistyvät Turkuun, Tähtikaaren kartanoon, Sumusaarelle. Fiktiivisen Tähtikaaren kartanon esikuvana on toiminut Kakskerrassa sijaitseva Brinkhallin kartano.

Brinkhalliin Medberg kävi tutustumassa viime kesänä.

-Oli helppo kuvitella, miten neidot ovat käyskennelleet siellä kesäpuvuissaan ja kartanonherrat neuvotelleet tilanhoitajiensa kanssa.

Lähde: Turun Sanomat, Annina Karhu, 6.7.2020