lauantai 9. heinäkuuta 2016

Valssi, tuo turmiollinen tanssi...

Mallikuva erityyppisten valssien askelista.
Vasemmalla oleva pari tanssii hidasta ranskalaista valssia,
oikealla harjoitellaan nopeaa sauteuse-valssia,
keskellä olevat neitoset puolestaan suorittavat allemande-valssia.
La belle assemblee, 1817.
Desiderian silmät pyöristyivät kun orkesteri samassa viritti valssin. "Kreivi Lindswärd, emme missään tapauksessa voi tanssia tätä! Se ei ole ollenkaan sopivaa. Päästäkää minut menemään." Desideria ei ollut koskaan tanssinut tätä skandaalimaista tanssia, joka viime aikoina oli alkanut valloittaa Euroopan tanssiaissaleja. Tanssimestari oli välttämättä halunnut opettaa hänelle valssin askelet, mutta Desideria ei lainkaan halunnut kokeilla niitä yhdessä kreivin kanssa. Hän koetti pyristellä irti miehen otteesta.

Kreivin kulmakarvat kohosivat. "Miksi et voi tanssia valssia kanssani? Olen keskustellut asiasta madamen kanssa ja hänen mielestään voimme tehdä sen aiheuttamatta paheksuntaa tai juoruja. Maineesi ei ole vaarassa."

"Mutta eikö valssi ole mielestänne" - Desideria nielaisi - "liian vapaamielinen?" Modernia tanssia oli kritisoitu paljon sen edellyttämän fyysisen läheisyyden takia. "Jos odotamme hetken, soittaa orkesteri pian varmasti jotain perinteisempää. Olkaa kiltti, mennään hetkeksi lepäämään tuolla seinustalla olevalle penkille." ...

Valssia tanssittiin enenevässä määrin 1700-luvun loppua kohti. Koska tanssi edellytti, että kavaljeeri piti käsivarttaan daaminsa ympärillä, kritisoitiin sitä jopa säädyttömäksi. Aikakaudella oli totuttu ryhmä- ja piiritansseihin kuten katrilliin, gavottiin, angleesiin ja franseesiin. Kontratansseissa osallistujat puolestaan asettuivat vastapäätä toisiaan pitkiin riveihin. Tämän tyyppisiä tansseja voi tarkastella vaikkapa Jane Austenin kirjoista tehdyissä elokuvissa ja sarjoissa. Valssi vaati aiemman keveän käsikosketuksen asemesta suurempaa läheisyyttä, joten oli ymmärrettävää että se herätti ihmetystä. Pian tanssista kuitenkin tuli suosittu Euroopan tanssiaissaleissa Suomea ja Ruotsia myöten.