torstai 7. huhtikuuta 2016

Tyttöjenkasvatusta kustavilaisella ajalla: Talouden valtiattaren toimista

Naisia alettiin 1700-luvulla yhä useammin kuvata kirja kädessään.
Se heijasti aikakaiden muuttuvaa naisihannetta: paitsi taloustoimia,
myös kirjasivistystä alettiin opettaa tytöille enenevässä määrin.
Sivistynyt vaimo oli miehelle suuremmaksi iloksi kuin tietämätön.
Gallery of Fashion, 1794-1795.

"Apua! Ne palavat! Voi, mamselli Gröön, kätteni työ on liekeissä!" vinkaisi Desideria rynnäten ensin yhteen, sitten toiseen suuntaan. Puuterilumi pöllysi ja Desiderian hiuksia peittävä valkea huivi lepatti hänen askeltensa tahdissa. 

Hetken epäröityään Dominic tunnisti Desiderian kädessä olevan esineen leipälapioksi. Hän ei tuntenut naisellisia alueita kuten keittiötä, mutta mies joka omisti useita tiloja ei voinut täysin välttyä tekemästä tuttavuutta tiettyjen käyttöesineiden kanssa. Mutta miksi ihmeessä Desideria riehui niin epäsopivalla tavalla? 

"Neiti, teidän on tultava takaisin!" Kaksi piikaa ilmestyi näkyviin. He heittäytyivät Desiderian perään päättäväisyydellä, joka olisi ollut kunniaksi upseerillekin. Pyöreä talousmamselli juoksi aivan heidän kannoillaan ja löi ilmaa kädessään olevalla pyyheliinalla, ikään kuin se olisi voinut sammuttaa leipälapiolla roihuavan leipomuksen...*

Kuten yllä näkyvästä lainauksesta käy ilmi, Holhokin sankaritar neiti Desideria Sparw ei ollut aivan synnynnänen perheenemäntä. Miksi hän sitten opetteli taloudenpitoa? Kyseessä oli yksi kustavilaisella ajalla kehittyneistä uusista tyttöjenkasvatuksen ihanteista. Siinä missä nuoret neidot varhaisemmalla 1700-luvulla kasvatettiin pääasiassa seurapiiritaitoja silmälläpitäen, alkoi vuosisadan loppua kohden muotoutua uusi naisihanne, joka korosti mm. peheenemännän toimien tärkeyttä.

Hienon naisen ei tietenkään tarvinnut itse raataa keittiössä - vaikka etenkin vaatimattomammissa talouksissa he saattoivat osallistua töihin - mutta hänen tuli tietää, kuinka taloustoimet suoritettiin. Se auttoi häntä saavuttamaan palvelusväen kunnioituksen. Palvelijoiden toimien valvominen oli yksi ylhäisen naisen tehtävistä.

*Holhokki, s. 161